Loslaten of vasthouden….

Photo by Florian Klauer by Unsplash

Loslaten of vasthouden…

Zoooo, de eerste week van het nieuwe jaar zit er alweer op!
En yess, er ligt een heel nieuw jaar voor je, 365 witte bladzijden die je kunt gaan vullen zoals jij dat wilt!
Vaak starten we het nieuwe jaar dan ook massaal met goede voornemens. Voornemens die we na een paar weken al niet meer nakomen of kunnen volhouden. Dit intrigeert me, want hoe komt dat toch dat een nieuw jaar ons altijd weer triggert om met oude gewoontes te stoppen en nieuwe te starten?

Ik deed dat stiekem eigenlijk ook elk jaar, starten met goede voornemens.
Ik heb wel eens met Oud & Nieuw een briefje vol geschreven met dat wat ik los wilde laten, dit aan een vuurpijl gebonden en de lucht in geknald. En dat werkte, eventjes, het luchtte op, het gaf ruimte, maar als dan het leven weer verder gaat, word je weer opgezogen door de dagelijkse gang van zaken en vervaagd alles weer.
Vreemd vind ik dat, die drang die er bij velen van ons ontstaat om het anders te gaan doen. Dit jaar heb ik geen goede voornemens, ik geloof er namelijk niet meer in om die te starten op 01 januari. Je legt jezelf daar als het ware een rare druk mee op en daar heb ik, als ik eerlijk ben, helemaal geen zin meer in.
Nope, ik doe het anders, als ik iets wil veranderen dan wacht ik niet meer tot 01 januari, maar dan begin ik gewoon op het moment dat ik het zo voel. Die intrinsieke motivatie, die “echte” wil om te veranderen, los te laten wat je niet meer dient of waar je niet gelukkig meer van wordt, dat geeft mij energie om vol te houden.

De afgelopen weken heb ik me een beetje terug getrokken. Naast de kerstdagen, met familie en Oud & Nieuw met vrienden heb ik heerlijk ondergedoken gezeten, lekker in de natuur. Natuurlijk niet echt ondergedoken, maar wel tijd voor mezelf, mijn lief en mijn gezin. Tijd om te lezen, tijd om te reflecteren, te wandelen, spelletjes te doen en lekker onderuit gezakt op de bank samen een filmpje te kijken. Tijd om door te brengen met vrienden en familie, gelachen en gehuild, en nog belangrijker, enorm genoten.

Van de week was ik thuis aan het opruimen en hoe vreemd het misschien ook klinkt, opruimen geeft mij rust en creëert ruimte, letterlijk en figuurlijk. Opruimen is eigenlijk niets anders dan de keuze maken om los te laten.
Maar loslaten klinkt zo makkelijk, want hoe vaak zeggen we niet tegen elkaar, laat het los, met andere woorden, maak je er niet druk om? En dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan, tenminste dat vind ik.
Want loslaten betekent ook niet meer vasthouden. Niet meer vasthouden aan spullen, niet meer vasthouden aan gedachten en verwachtingen en soms ook niet meer vasthouden aan mensen. En dat kan dus behoorlijk eng zijn.
Maar, als het je dan lukt om wel los te laten, dan ontstaat er ruimte. En dat?
Dat voelt dus echt ontzettend goed!

Ik gun JOU heel veel mooie loslaat momenten voor het komende jaar!

Fijn weekend,
Daphne

ps: Wat zou jij graag willen loslaten?
Laat je het me weten in de comments?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *